Klasični Bakar donosi ciklus klasičnih koncerata, ulaz je besplatan!

Ove godine pripremljenoa su četiri sjajna koncerta koji će raznovrsnim klasičnim programom oživjeti tri lokacije: Bakarski kaštel, Crkvu Majke Božje od porta i Crkvu sv. Andreja.

'Klasični Bakar' je ciklus koncertnih gostovanja koje KUU Sklad organizira u sklopu manifestacije 'Margaretino leto' u suradnji s poznatim hrvatskim umjetnicima, a uz financijsku podršku Ministarstva kulture i medija. Upravo se na primjeru bakarskih zaljubljenika u klasičnu glazbu vidi da su amateri u stanju svojim entuzijazmom i volonterskim radom stvoriti sinergiju profesionalaca i amatera koja djeluje pozitivno na sve dionike: umjetnike, zaljubljenike ali i cijelu lokalnu zajednicu. Samim sudjelovanjem u zajedničkim projektima s amaterima, renomirani umjetnici  pokazuju da kultura pripada nama svima kao jedno od temeljnih ljudskih prava, te da upravo kultura ima snagu pokrenuti pozitivne društvene promjene na širem spektru. Publika iz Bakra, ali i Rijeke i okolice, kroz niz godina prepoznala je koncept i kvalitetu koncerata. 

Ove godine pripremljena su četiri sjajna koncerta koji će raznovrsnim klasičnim programom oživjeti tri lokacije: Bakarski kaštel, Crkvu Majke Božje od porta i Crkvu sv. Andreja.

Poznati varaždinski barokni ansambl Camerata Garestin u Bakru je nastupio više puta i slobodno možemo reći da su postali pravi miljenici bakarske publike. I ove godine pripremaju barokne poslastice koje će izvesti odlični umjetnici Ivana Lazar, Berislav Puškarić, Krešimir Lazar i Krešimir Has.

Bakarskoj publici prvi put će se predstaviti Trio Solemnis koncertom sakralne glazbe. Milan Hibšer će zasvirati na orguljama u Crkvi Maje Božje od porta uz Krešimira Marmilića(violina) i Ninu Kobler(sopran).

Drevni Bakar će se ogrnuti renesansnim ruhom  uz zvuke još jednog ansambla koji će se prvi put predstaviti Bakranima: Minstrel je vokalno-instrumentalni ansambl koji se bavi izvođenjem srednjevjekovne i renesansne glazbe te nastupa u renesansnim kostimima, a izvodi i renesansne plesove, često se pojavljujući na manifestacijama poput viteških turnira, srednjevjekovnih domjenaka i sajmova. Ispred bakarskog kaštela predstavit će se s programom 'Frottola ritrovata'.

 

Program otvaramo u nedjelju, 03.07.2022. u 21 sat koncertom 'Gudačkog kvarteta Cadenza Zagreb' u Crkvi sv. Andreja. Gudački kvartet Cadenza Zagreb, koji se bakarskoj publici predstavio prije nekoliko godina i zaplijenio pozornost, ove godine izvest će djela Villa-Lobosa, Puccinija, Klobučara i Giardinija. Ansambl čine Krešimir Marmilić (violina), Ivan Zovko (volina), Marta Bergovec (viola) i Vinko Grubešić (violončelo).

 

Prve tri srpanjske nedjelje i jednu srijedu svakako rezervirajte za vrhunske koncerte u divnom bakarskom ambijentu:

·03.07.2022. u 21:00, nedjelja, Crkva sv. Andrije , Gudački kvartet Cadenza Zagreb

·10.07.2022. u 21:00, nedjelja, Bakarski kaštel, Ansambl Minstrel

·17.07.2022. u 21:00, nedjelja, Crkva Majke Božje od Porta, Trio Solemnis

·20.07.2022. u 21:00, srijeda,  Crkva sv. Andrije , Camerata Garestin

 

Svi koncerti će za posjetitelje biti besplatni jer uz Ministarstvo kulture i medija, financijski ovaj projekt podupiru i TZ Grada Bakra i Grad Bakar..

Kategorija