Svjetski dan tjestenine

Povodom svjetskog dana tjestenina, kojeg obilježavamo na današnji dan, 25. listopada, nije loše obnoviti znanje o jednom od najdražih i najrasprostranjenijih jela na svijetu – o tjesteninama. Glavna svrha ovog dana je educirati javnost o prednostima konzumiranja tjestenine te pobuditi dodatnu želju za uživanjem u ovoj namirnici, koja čini glavnu okosnicu zdrave mediteranske prehrane.

Osim što se dokazalo da su tjestenine zdrave, one omogućavaju održivu proizvodnju, ukusne su i cjenovno pristupačne, a pored svega, dokazano je da ne debljaju. Na Svjetski dan tjestenina stručnjaci za prehranu i nutricionisti podijelili su svoje znanje o visokoj hranjivoj vrijednosti tjestenine te njenoj prilagodljivosti različitim nacionalnim kuhinjama i kulturama diljem svijeta, kao i o niskom utjecaju njene proizvodnje na okoliš

Jeste li znali?

  • Upravo zbog svoje proteinske strukture, tjestenina ima relativno nizak glikemijski indeks - između 36 i 51 (na ljestvici od 100).  
  • Znate li da glikemijski indeks za spaghette iznosi 46, dok je taj indeks kod kuskusa 65, kod bijele riža je 73, a za kuhani krumpir iznosi 82?
  • Što je niži glikemijski indesk, to smo dulje siti, a u našem se tijelu oslobađa više energije.

5 dobrih razloga za uživanje u tjestenini:

1. Tjestenine su dobre za tebe, i dobre za planet. Imaju važnu ulogu kod uravnotežene i zdrave prehrane, a njihova proizvodnja osigurava dugoročno održivi razvoj.

2. Tjestenine su tisućljetna osnova mediteranske prehrane.

3. Tjestenine osiguravaju potrebnu energiju. Njihovom konzumacijom dulje ćete biti siti.

4. Tjestenine dokazano ne debljaju.

5. Tjestenine su ukusne i okupljaju ljude, obitelji za stolom.

Kategorija