Emisije

Prevencijom do zdravlja - Mikrobiološki odjel obavlja javno-zdravstvenu i specijalističko konzilijarnu mikrobiološku djelatnost

Mikrobiološki odjel obavlja javno-zdravstvenu i specijalističko konzilijarnu mikrobiološku djelatnost od interesa za Primorsko-goransku županiju. Na Odjelu se provodi cjelovita rutinska bakteriološka obrada uzoraka, te niz mikoloških, parazitoloških, seroloških i molekularnih dijagnostičkih pretraga.

Mikrobiološki odjel sudjeluje u stručnim i znanstvenim ispitivanjima, te kao nastavna baza Medicinskog fakulteta provodi praktičnu i teorijsku edukaciju iz područja humane mikrobiologije.

GOŠĆA:
1. DOLORES PERUČ, dr.med., voditeljica Mikrobiološkog odjela
Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ

Pročitaj više

Obiteljsko nasilje u doba bolesti Covida 19

Obiteljsko nasilje u doba bolesti Covida 19 - uloga zdravstvenog sustava u zaštiti najranjivijih, tema predavanja u sklopu 22. riječkih dana bioetike - osim mjera pogoduju i drugi čimbenici poput ekonomskih i socijalnih stresora. Zdravstveni radnici imaju u toj priči ključno mjesto pa će se na temelju rezultata istraživanja predložiti nadogradnja sustava za zaštitu žrtava.

GOSTI:

1. doc.dr.sc. DALIDA RITTOSSA, Pravni fakultet Sveučilišta u Rijeci

2. dr.sc. ROBERT DORIČIĆ, Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini

Pročitaj više

Opatijska kronika

Blagdani još nisu ni krenuli a vrijeme darivanja je počelo, barem kada je u pitanju Grad Opatija. Opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić u pratnji suradnika razveselio je djelatnike KBC-a Rijeka, točnije mališane na Kantridi.

Pročitaj više

Od mora do gorja - Viškovo

Nakon višegodišnjih priprema, u općini Viškovo je sve spremno za početak realizacije dva projekta koji se s punim pravom mogu nazvati generacijskim. Riječ je o izgradnji nove osnovne škole Marinići te kuće Halubajskega zvončara, projektima koji će svaki na svoj način obilježiti Viškovo u godinama ali i desetljećima koja dolaze.

Pročitaj više

Od mora do gorja - Kastav

Instaliranjem aplikacije KastApp na jednom mjestu građani grada Kastva mogu na jednostavan način dobiti sve važne informacije o gradu Kastvu, komunicirati s lokalnom samoupravom, dobivati obavijesti o aktualnim radovima, ali i sudjelovati u razvoju grada.

Pročitaj više

Naš Novi Vinodolski

Naš Novi Vinodolski donosi informacije o novom Domu zdravlja, o uređenju Poslovne zone Zapad te o mjerama koje je Grad poduzeo u vrijeme pandemije koronavirusa.

Pročitaj više

Alex Đaković u #30 minuta

O božićnim kolačima, trail utrkama, lutkama, Ženidbi, Tri mušketira, Hodaču, Otvorenoj sceni Belveder i o još mnogo toga u #30minuta sa glumcem Alexom Đakovićem.

Pročitaj više

Rijeka zdravlja - digestivna kirurgija

Čak 3.200 operativnih zahvata godišnje obavi se na Zavodu za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka. Nažalost, sve češći su karcinomi debelog crijeva pa je Primorsko-goranska županija po broju oboljelih neslavni rekorder.

Kako funkcionira ovaj Zavod u vrijeme korone, kako se obavljaju operacije na Covid pozitivnim pacijentima, koje su posljedice prvog lockdowna te zašto je važno apelirati na pacijente da redovito odlaze na preglede bez obzira na korona pandemiju?

U Rijeci zdravlja kod Sandi Bujan Cvečić bili su pročelnik prof.dr.sc. Marko Zelić i doc. dr.sc. Đordano Bačić.

Pročitaj više

Učionica - 25.11.2020.

Sažetak emisije Učionica 25.11.2020.

U rubrici Ja znam gost je gimnazijalac Marko Drozdek koji je bio dio četveročlanog hrvatskog tima koji je na Međunarodnom turniru mladih prirodoslovaca osvojio zlatnu medalju. Učenici Škole za primjenjenu umjetnost u Rijeci radove prezentiraju putem virtualne izložbe. Pratili smo i učenike Osnovne waldorfske škole u akciji ozelenjavanja Gomile. U Inkluziji doznajemo više o kampanji Moje mjesto pod suncem. Moje mjesto pod suncem je program socijalnog uključivanja namijenjen djeci i roditeljima iz obitelji koje žive u lošijim socijalnim i ekonomskim uvjetima. Program pruža sustavnu razvojnu podršku u stjecanju znanja i vještina te omogućava sudjelovanje u aktivnostima koje bi im inače bile nedostupne.

Pročitaj više

Civilno društvo

Tema: Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se svake godine u razdoblju od 15. studenog do 15. prosinca. Ove godine, Udruga „Vida“ želi upozoriti cjelokupnu javnost na rizike konzumacije psihoaktivnih sredstava i razvoja ovisnosti u kontekstu pandemije COVID-19 kako bi potaknula osvještavanje problematike zlouporabe droga i drugih sredstava ovisnosti.

Pročitaj više

Učionica - 11.11.2020.

Sažetak emisije Učionica 11.11.2020.

Udruga Žmergo u suradnji s Gradom Rijekom raspisuje natječaj za odgojno-obrazovne institucije Grada Rijeke “Ne okolišaj!” , natječaj za najbolji kreativan rad (transparent, plakat, zastava, poster i sl.) izrađen isključivo od otpada, odnosno prenamjenom i ponovnom uporabom odbačenih predmeta. Natječaj je namijenjen učenicima od 1. do 8. razreda riječkih osnovnih škola, gošća Diana Kovačić predsjednica Udruge Žmergo. Upoznajemo i studentice i doc.dr.sc. Ninu Perezu s Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. U Ja znam pratimo rad Mie Negovetić, a u Inkluziji dobitnike nagrada festivala Uhvati film.

Pročitaj više

Svjetski dan dijabetesa i korona: noseći masku čuvate djecu i odrasle oboljele od dijabetesa za koje Covid 19 može biti poguban

Nikad nebezbrižnija godina za oboljele od dijabetesa. Kako se u “novom normalnom” snalaze dijabetičari doznali smo od Adriane Modrušan i Aleksandre Marović iz Udruge dijabetičara Mellitus Rijeka, a koje smo povodom Svjetskog dana dijabetesa 14. studenog ugostili u Planetu Ri. 

Njihova poruka glasi: nosite maske, držite razmak, ostanite kući ako sumnjate na virus, jer do vas se može nalaziti dijete s dijabetesom kojem Covid 19 može uzeti život!

Pročitaj više

Prevencijom do zdravlja

Tema: Covid 19 u školskoj i studentskoj populaciji

GOŠĆA:  prim. NATAŠA DRAGAŠ ZUBALJ, univ.spec., dr.med.,spec.školske medicine, voditeljica Odjela školske i sveučilišne medicine

Pročitaj više

Učionica - 04.11.2020.

Sažetak emisije 4.studenog 2020.

Igre poput šaha koje predstavljaju izazov za mozak potiču rast dendrita. S više dendrita, neuronska komunikacija unutar mozga se poboljšava i postaje brža. O šahu s Goranom Mufićem iz Akademskog šah kluba junior iz Rijeke. U Rijeci djeluje Centar za poticanje darovitosti, više o radu doznali smo od dr.sc. Jasne Arrigoni i doc.dr.sc. Danijele Blanuš Trošelj. Tehnička škola obilježila je 75 godina rada, a osnovnoškolci u Gorskom kotaru dobili su novo prijevozno vozilo.

Pročitaj više

Rijeka zdravlja - medicinske sestre i tehničari, iako često u sjeni liječnika, pravi su heroji 2020. godne

Ova teška 2020. godina proglašena je godinom medicinskih sestara i tehničara. Smjenski i noćni rad, prekovremeni sati, stres, spašavanje života i svakodnevni susreti sa smrću... A onda još i pandemija koronavirusa.

Mogli bi u nedogled nabrajati ono što čini život medicinske sestre. Bez njih, zdravstveni sustav bi stao. Cijeli život u sjeni liječnika, vrijedno rade. Jer kako kažu, ovaj posao ne možeš raditi ako ga ne radiš iz ljubavi i želje za pomaganjem drugome.

U studiju su nam gošće bile pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Snježana Juričić i glavna sestra Klinike za bolesti srca i krvnih žila Snježana Marinović, a posjetili smo i sestre Klinike za infektologiju KBC-a Rijeka.

Pročitaj više