Kultura

Izložba Rina Gropuzza u Palači šećera

 

Rino Gropuzzo je fotograf koji zna spojiti nagon ka ljepoti s potrebom za istraživanjem i stvaranjem. Ima i poriv za istraživanjem moralnih zasada bližnjih i uznemiravanje okoline. Svojedobno je podosta zbrke izazvao fotografijom nage djevojke koja čuči nad bodljama kaktusa, a za izložbu suvremenih hrvatskih umjetnika u Kini morao je, na zahtjev Kineza, povući svoju prilično bezazlenu fotografiju nage djevojke i zamijeniti je krajolikom. 

Pročitaj više

Tri nagrade za hit-predstavu Flekavac u Kragujevcu na Zlatnoj iskri

 

Na veliko veselje svih, „Flekavac“ autorice Nine Mitrović i redateljice Renate Carole Gatica iz Kragujevca, s međunarodnog festivala „Zlatna iskra“, vratio se s čak tri nagrade – nagradom za glumačko ostvarenje ansamblu predstave te nagradom za dizajn lutaka i nagradom za scenografiju Aleni Pavlović.

Pročitaj više

Međunarodni dan muzeja u Muzeju grada Rijeke

 

U povodu međunarodnoga Dana muzeja, koji se obilježava 18. svibnja, u Muzeju grada Rijeke pripremili su za posjetitelje dva programa.

Pročitaj više

Zatvoren Atelier Rogić u Užarskoj ulici

Bračni par Željka i Boris Rogić zatvorili su svoj atelje u Užarskoj ulici u Rijeci.

Brojni namjerni i slučajni prolaznici divili su se  izlogu i njihovim Tifanny replikama svjetiljki, ali i njihovim brojnim izvornim autorskim radovima za koje su dobili brojne nagrade

Pročitaj više

Ingrid Divković predstavlja na Gradini zbirku pjesama Stare duše ne stare

Stare duše ne stare prva je njezina zbirka pjesama i prva iz trilogije Um, tijelo, duša .

Ingrid smo ugostili u Planetu Ri, promocija će se održati večeras u 19 sati na Trsatskoj Gradini

Pročitaj više

Jazz kao inspiracija: Jazz koncert na Molo Longu uz vrhunske glazbenike

HGU Rijeka obilježila je Međunarodni dan jazz-a u cijeloj županiji. Na Mololongu okupili su se vrhunski jazz glazbenici

Pročitaj više

Mali princ u riječkom HNK: Priča o Malom princu nikad neće zastarjeti

 

U koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i INK Gradsko kazalište Pula 29. i 30 travnja na pozornicu riječkog kazališta stiže Mali princ 

Pročitaj više

Dan hrvatske knjige: Hrvatska knjiga je opstala,ali niz je problema

Pisci i izdavači u procesu stvaranja i objavljivanja knjige susreću se s nizom problema koji su iz godine u godinu sve veći.No ima i dobrih vijesti, a a to je da je knjiga opstala i da čitateljska publika postoji, poručuje nakladnik Dragan Ogurlić. Pisac Milan Zagorac smatra da je dobra vijest i što su pisci opstali,što pišu i stvaraju

Pročitaj više

Tjedan dobre dječje knjige prvi put uživo u Dječjoj kući!

 

 

Prvi uživo Tjedan dobre dječje knjige u Dječjoj kući održat će se od 25. 4. do 30. 4. 2022. Prošlogodišnji je zbog pandemsijkih uvjeta održan samo online na Zoomu,no ove godine program će se održati uživo u  Dječjoj kući s dvorištem koje postaje sve zelenije i ugodnije.

Pročitaj više

Nevenka Koščić predstavila u Filodramatici Sedam sr(j)etnih grijeha

Novinarka Večernjeg lista u mirovini Nevenka Koščić napisala je svoj prvi roman. Razgovarali smo uoči predstavljanja u Gradskoj knjižnici Rijeka. 

Pročitaj više

Nevenka Koščić predstavlja u Filodramatici Sedam sr(j)etnih grijeha

U Gradskoj knjižnici u Filodramatici održat će se predstavljanje knjige Nevenke Koščić Sedam sr(j)etnih grijeha.

Tekstove novinarke Nevenke Koščić više od tri  desetljeća čitali smo u Večernjem listu u kojem je radila kao dopisnica iz Rijeke. 

Nakon više tisuća vijesti, izvještaja, reportaža, intervjua, satiričnih crtica, osvrta, kritika i drugih novinskih tekstova, te više specijaliziranih revija, publikacija za mlade i vjerskih glasila, odlučila se, nakon umirovljenja, okušati u pisanju opširnijeg djela.

Pročitaj više

Kako je Klimt napustio Palaču šećerane?

 U jutarnjim satima počelo je pažljivo skidanje postava izložbe Nepoznati Klimt. Slike Gustava i Ernsta Klimta, te Franza Matscha krenule su na put u Zagreb u Glaeriju Klovićevi dvori gdje će biti  predstavljene na nešto drugačiji način.

Izložba u Klovićevim dvorima otvara se 12. travnja, te će krasiti zidove zagrebačkog muzeja do 26. lipnja. Riječani će izložbu ponovno moći vidjeti u srpnju kada se Klimt vraća u Palaču šećera.

Pročitaj više

Izložba Klimt seli iz Rijeke u Zagreb: U Rijeci Klimtove slike pogledalo je 15 000 posjetitelja

Jučer je završila velika riječka izložba Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza koja je zadnjih godinu dana krasila drugi kat Palače šećerane Slike koje su bile izložene u Palači šećera,u ponedjeljak napuštaju Rijeku. Rano ujutro planira se skidanje slika I pripremanje za transport do Zagreba u Galeriju Klovićevi dvori. Posjetitelji Galerije moći će ih vidjeti od 12. travnja, kada se najavljuje otvorenje izložbe slika izrađenih 1885. za ukrašavanje interijera riječkoga kazališnog zdanja. Zagrebačka verzija izložbe nosi naziv „Klimt u Rijeci – ljubav, smrt, ekstaza“.

Pročitaj više

Međunarodni je dan dječje knjige

 

Svake godine 02. travnja, na obljetnicu rođenja Hansa Christiana Andersena, autora nekih od najpoznatijih svjetskih bajki, obilježava se Međunarodni dan dječje knjige.

Čitanje omogućuje putovanje u fantastična mjesta i vremena, prošla ili izmišljena, proširujući naš um, našu maštu i našu kulturu. Omogućuje nam da se smijemo, patimo, uživamo i osjećamo zajedno s protagonistima knjiga, od kojih mnogi postaju dio nas.

Pročitaj više