Kultura

1001 noć u riječkom kazalištu

Održana je prva od najavljene četiri izvedbe novogodišnjeg koncerta u Hrvatskom narodom kazalištu Ivana pl. Zajca

Pročitaj više

Izložba "Mars i voda"

U Galeriji Poneštrica u Matuljima otvorena izložba Mars i voda članova udruge Interinova

Pročitaj više

Riječki operni zbor pjevao je danas božićne pjesme ispred kazališta

Danas je Riječki operni zbor uz dirigenta Stjepana Vugera održao prigodni koncert ispred glavnog ulaza u Kazalište. Raspjevanoj božićnoj priči pridružili su se i Riječani u pjevanju božićnih pjesama u posebnom blagdanskom ozračju poput „U se vrime godišća“, „Narodi nam se“ i drugih.Atmosfera je podsjetila na neka stara vremena spontanog okupljanja i pjevanja u očekivanju Božića.

Pročitaj više

Spomen ploča Viktoru Caru Eminu

Poznati književnik Viktor Car Emin 1929. godine je pod prijetnjom fašističkog progona morao napustiti svoj opatijski dom te se preselio na Sušak. U toj kući je stvorio mnoga djela, njemu u je u čast tamo postavljena spomen ploča.

Pročitaj više

Na Badnjak za djecu besplatne ulaznice za Orašara u riječkom HNK

 

Kako bi se uspjelo udovoljiti velikom interesu publike za baletnu predstavu , obiteljski blagdanski klasik "Orašar", uz one već izvedene pred rasprodanim gledalištem, na program riječkog HNK Ivana pl. Zajca dodane su još dvije izvedbe ovog baleta: u četvrtak 23. prosinca u 19.30 sati te ona posebna na Badnjak, 24. prosinca u 12.00 sati kada će ulaznice za djecu mlađu od 14 godina biti gratis kao božićni poklon „Zajca“ svojoj najmlađoj publici.

Pročitaj više

Riječki antikvarijat Ex Libris dobio nagradu za najbolji antikvarijat u cijeloj Hrvatskoj

Anktikvarijat Ex Libris kultno je mjesto riječke književne scene. Vlasnik ovog mjesta s dušom, takozvanog dnevnog boravka ljubitelja knjige je Željko Međimorec.

Pročitaj više

In memoriam: Program sjećanja na Bernardina Modrića u Art kinu

 

 

U srijedu, 22. prosinca 2021. godine, u 18.00 sati u Art-kinu, Krešimirova 2, u znak sjećanja na nedavno preminulog riječkog redatelja Bernardina Modrića, održat će se in memoriam program uz projekciju Modrićeva dokumentarnog filma Tko je ovdje lud? .

U programu će sudjelovati pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar i redatelj i montažer Igor Modrić i ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković.

Pročitaj više

Izložba fotografija Ante Škrobonje Moji LP Rock-svjetlopisi

 

Ante Škrobonja bavi se amaterski fotografijom 60 godina i to vrlo zapaženo. Godine 2020. stekao je počasnu titulu Doajena riječke fotografije. Prvi je Riječanin koji je stekao počasno zvanje Majstor fotografije u Fotosavezu Jugoslavije. On je ujedno prvi riječki autor kojemu je dodijeljeno najviše hrvatsko priznanja na polju fotografije – Plaketa Tošo Dabac.

 

Pročitaj više

Muzejska manifestacija Ususret Božiću:Božićne tradicije i koncert Ansambla Lado

Različitim događanjima koja uključuju izložbu, predavanje, glazbu i ples Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja povest će svoje posjetitelje ususret Božiću.

Pročitaj više

Festival Malih scena ide dalje: Festival koji je postao institucija

 

 

Nakon dvogodišnje pauze zbog koronavirusa, sljedeće godine u svom uobičajenom terminu u svibnju održat će se Međunarodni festival Malih scena. Bit će uvedena i jedna nova nagrada koja će nositi ime Nenada Šegvića.

U tijeku je osnivanje Zaklade Nenad Šegvić koja će pomagati u školovanju jednog ili više mladih umjetnika.

 

Pročitaj više

Emotivni oproštajni nastup baletne prvakinje Cristine Lukanec

Na kraju izvedbe baleta „Orašar“  emocije su preplavile i riječku pozornicu i gledalište kao rijetko kada. Bio je to oproštajni nastup baletne prvakinje Cristine Lukanec koja se nakon punih 27 godina umjetničkog rada i brojnih nezobaravnih kreacija na pozornici HNK Ivana pl. Zajca, oprostila od svog ansambla i svoje publike.  

Pročitaj više

U Školi za primijenjenu umjetnost otvorena Galerija i Spomen soba posvećena Janku Polić Kamovu

Janko Polić Kamov u svojoj nekadašnjoj rodnoj kući dobio je spomen sobu. Soba je dio nove galerije koja je otvorena u školi za primijenjenu umjetnost

Pročitaj više

16 godina Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci

Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci obilježila 16 godina djelovanja otvaranjem izložbe i neformalnim druženjem

Pročitaj više

Izložba “Boje čičaka”, hommage slikaru Vladimiru Potočnjaku u Klubu Sušačana

U ponedjeljak, 6. prosinca u 19 sati u Klubu Sušačana bit će otvorena

izložba “Boje čičaka”, hommage članova Udruge SKANI kreativni centar 50+

slikaru Vladimiru Potočnjaku. Zainteresirani će izložene radove moći

razgledati od 9 do 13 sati, osim utorkom kad mogu navratiti od 16 do 19

sati. Izložba je prodajna i bit će otvorena do 6. siječnja.

Članovi neprofitne Udruge SKANI kreativni centar 50+ su osobe treće

životne dobi, koji pod vodstvom umjetnice Anije Škrobonja uče slikati,

Pročitaj više