Brončani Decanter za žlahtinu vinarije Katunar

Vinarija Katunar za svoju je žlahtinu Sv. Lucja dobila brončanog Decantera. Na ovom najvećem svjetskom vinarskom natjecanju za medalje se borilo više od 18 000 vina iz 56 zemalja.

Vinarija Katunar za svoju je žlahtinu Sv. Lucja dobila brončanog Decantera. Na ovom najvećem svjetskom vinarskom natjecanju za medalje se borilo više od 18 000 vina iz 56 zemalja.

- "Ova bronca nam je donijelo 89 dobivenih bodova na tom prestižnom natjecanju to su vrlo visoki bodovi s obzirom da se radi o suhom vinu, puno bolje prolaze teška crna vina i slatka vina .Tako da za jedno bijelo obično suho vino ovo je vrlo veliki uspjeh s tim više da za jedan bod više bi bili u kategoriji srebra ,Hrvatsko Primorje smo uveli na Decanter, što je potvrda da smo na dobrom putu. To nije jedina nagrada koju smo dobili, a svakako se nadamo da će ih biti i u budućnosti“, rekao je Anton Katunar iz Estate Winery Katunar .Ova vinarija  ima stoljetnu vinarsku tradiciju koja je procvat doživjela 90-tih godina kada su uložili u nove tehnologije, i uspjeh nije izostao.Proizvodnju baziraju na vlastitom grožđu, budući da obitelj posjeduje preko 200.000 tisuća trsova vinove loze na dva lokaliteta: Vrbničko polje i Bašćanska kotlina.

Vinogradarstvo je utkano u živote lokalnog stanovništva našega kraja i Primorsko -goranska županija dugi niz godina raznim poticajima sudjeluje u njegovom razvoju na Kvarneru kojim potiče sadnju i obnovu novih nasada vinove loze.

Zamjenica Medarić izrazila je veliko zadovoljstvo osvojenom nagradom, kao i činjenicom da Primorsko-goranska županija ulaže u vinogradarstvo. Sufinanciranje sadnje, opreme za navodnjavanje, povećanje nasada i znanstvenih istraživanja samo su neki od poticaja razvoju. „Vinogradarstvo, vinogradi i vino utkani su u lokalne živote naših stanovnika. Izuzetno je veselje kada se pojedinci odluče vinogradarstvom baviti profesionalno što rezultira i značajnim uspjesima. Ovo nije uspjeh samo obitelji Katunar, već cijeloga Kvarnera“, zaključila je zamjenica Medarić.

Direktorica TZ Kvarnera Irena Peršić Živadinov priključila se čestitkama. „Enogastronomija je iznimno važna za turizam svakog kraja, posebice autohtoni proizvodi“, navela je, te podsjetila na nedavno lansirani brand Kvarner wines čiji članovi su upravo dobili Decantera, a za što se nada da će i drugima biti poticaj za prijavu.

Podsjetimo, na 18. izdanju Decanter World Wine Awards 2021, najvećem svjetskom vinskom natjecanju, bilo je prijavljeno rekordnih 18.094 vina iz 56 zemalja. Tijekom dva tjedna u lipnju, gotovo 170 vinskih sudaca, uključujući 44 majstora vina i 11 majstora sommeliera, proglasilo je 50 najboljih vina te 179 platinastih, 635 zlatnih, 5.607 srebrnih i 8.332 brončanih medalja. Hrvatski vinari osvojili su 254 medalje.

Kategorija