Festival riječkih izviđača na Platku

U nedjelju se, na Platku, skoro dvjesto riječkih izviđača okupilo na Festivalu Saveza izviđača Rijeke, najbrojnijoj aktivnosti riječkih izviđača u posljednje dvije godine.  Na livadama ispod Planinarskog doma na Platku, okupili su se članovi odreda izviđača "3. maj" i „Primorje“, te odreda izviđača pomoraca „Kantrida“, i to članovi svih uzrasta, od najmlađih pčelica i poletaraca, do odraslih brđana

 

U nedjelju se, na Platku, skoro dvjesto riječkih izviđača okupilo na Festivalu Saveza izviđača Rijeke, najbrojnijoj aktivnosti riječkih izviđača u posljednje dvije godine.  Na livadama ispod Planinarskog doma na Platku, okupili su se članovi odreda izviđača "3. maj" i „Primorje“, te odreda izviđača pomoraca „Kantrida“, i to članovi svih uzrasta, od najmlađih pčelica i poletaraca, do odraslih brđana. U organizaciji svojih voditelja, uz primjenu nužnih epidemioloških mjera, sudionici su se, okupljeni u  svojim manjim radnim grupama, jatima i patrolama, mogli ogledati u 12 različitih disciplina, prilagođenih pojedinom uzrastu. Najviše zanimanja privukle su klasične izviđačke vještine u podizanju šatora, vezivanju i upotrebi čvorova, te natjecanje u skautbolu, a članove su podržali i brojni njihovi roditelj koji su lijepo vrijeme iskoristili za boravak u popularnom izletištu Riječana i Primoraca. Druženje nije imalo natjecateljski karakter, već je svako jato poletaraca ili patrola izviđača, dobila prigodnu nagradu za uspješno obavljeni zadatak.

Predsjednik Savez izviđača Rijeke Branko Škrobonja istaknuo je da je Festival organiziran kao jedna od niza aktivnosti kojim riječki izviđači u ovoj godini obilježavaju 70 godina od početka rada prve izviđačke jedinice u Rijeci, osnovane u rujnu 1951. godine, odnosno obnavljanja skautskog pokreta na našem području, koji će za dvije godine napuniti 110 godina od osnivanja prve skautske grupe 1913. godine na Sušačkoj gimnaziji. 

Nakon uspješnog ljeta kada su svi odredi Saveza izviđača Rijeke, nakon lanjskog „sušnog ljeta“, organizirali svoja logorovanja pod šatorima, Festival održan na Platku je još jedan pokazatelj uspješnog obnavljanja rada u odredima u punom opsegu, nakon što su više od godine dana bili primorani na smanjene aktivnosti. Izviđači se vraćaju prirodi, okruženju u kojem najradije provode svoje aktivnosti šetnji, izleta, bivaka, pohoda, natjecanja, zimovanja i logorovanja.

Kategorija