Rijeka zdravlja

Rijeka zdravlja- Odjel za hepatologiju Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Rijeka

U Rijeci zdravlja kod Sandi Bujan Cvečić prof.dr.sc. Sandra Milić i doc.dr.sc. Ivana Mikolašević iz Odjela za hepatologiju Zavoda za gastroenterologiju KBC-a Rijeka govorile su o nealkoholnoj bolesti jetre koja se smatra tihom epidemijom 21. stoljeća te transplantacijskom programu te suradnji KB Merkur iz Zagreba. 

U emisiji možete čuti sve o bolestima jetre, pregledima fibroscanom, cirozi, karcinomima, ali i primjerice trovanju gljivama ili mrazovcem.

Pročitaj više

Rijeka zdravlja- Zavod za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu KBC-a Rijeka

O fizikalnoj medicini i rehabilitaciji kod odraslih i djece, novim metodama i tehnikama, robotima u rehabilitaciji i terapijskim psima, ali i otvaranju post-COVID rehabilitacije KBC-a Rijeka u emisiji Rijeka zdravlja kod Sandi Bujan Cvečić govorile su prof.dr.sc. Tea Schnurrer-Luke-Vrbanić, dr.med. Miriam Brenčić Cindrić i glavna fizioterapeutica Ivanka Baniček Šoša iz Zavoda za fizikalnu i rehabilitacijsku medicinu.

Pročitaj više

Rijeka zdravlja - Dan crvenih haljina posvećen moždanom udaru kod žena

U dobi od 20 do 39 godina dvostruko je češći moždani udar kod žena nego kod muškaraca, a dvostruko više žena umire od moždanog udara nego li od raka dojke. No, čak 80 % moždanih udara može se prevenirati. U riječkom KBC-u godišnje imaju 600 pacijenata s moždanim udarom, a obavi se više od stotinu trombektomija. Zahvat je to koji spašava život i njegovu kvalitetu. U Rijeci zdravlja kod Sandi Bujan Cvečić u povodu Dana crvenih haljina o moždanom udaru kod žena govorile su prim.doc.dr.sc. Vladimira Vuletić i dr.sc. Slavica Kovačić.

Pročitaj više

Rijeka zdravlja - Novi Post COVID odjel KBC-a Rijeka

U ovoj Rijeci zdravlja kod Sandi Bujan Cvečić gostovali su liječnici Zavoda za pulmologiju KBC-a Rijeka i predstavili novi Post COVID odjel i ambulantu KBC-a Rijeka doc.dr.sc. Igor Barković i dr. med. Vuk Prica. 

Poslušajte koji su post COVID sindromi, kako se liječe, koliko pacijenata imaju i s kakvim problemima, kakav je oporavak nakon respiratora, koliko je zapravo koronavirus nepoznat i što sve može učiniti organizmu bez obzira je li riječ o starijoj osobi ili mladom sportašu. 

Pročitaj više

Rijeka zdravlja - 50 godina prve transplantacije bubrega i Klinika za urologiju KBC-a Rijeka

KBC Rijeka obilježava 50 godina od prve uspješne transplantacije bubrega u bivšoj državi, a koja je izvedena u Rijeci 30. siječnja 1971. godine. Izveo ju je multidisciplinarni tim na čelu s prof. dr. Vinkom Frančiškovićem.
U Rijeci zdravlja kod Sandi Bujan Cvečić o bubrezima, urologiju, bolestima, liječenju i transplantacijama bubrega danas govorili su prof.dr. Josip Španjol i prof.dr. Dean Markić.

Pročitaj više

Rijeka zdravlja- cijepljenje protiv koronavirusa

U ovoj emisiji Sandi Bujan Cvečić o cijepljenju razgovarala je s glavnim epidemiologom NZZJZ PGŽ Dobricom Rončevićem i ravnateljem Doma zdravlja PGŽ Vladimirom Mozetičem. Poslušajte sve o cjepivima, planu masovnog cijepljenja u cijelog županiji, tko će cijepiti, vrstama cjepiva i razlikama, hoće li se moći birati vrsta cjepiva, nus pojavama i reakcijama na njega, pripremi za cijepljenje, zašto se ne cijepe djeca i trudnice i još mnoge odgovore na aktualna pitanja.

Pročitaj više

Rijeka zdravlja - Klinika za ginekologiju i porodništvo KBC-a Rijeka

U riječkom KBC-u na Klinici za ginekologiju i porodništvo najčešće teku suze radosnice. Tu se naime, u prosjeku rodi 2.500 beba godišnje. Ususret Božiću, ovo je najbolja tema koju smo mogli izabrati za kraj ove teške 2020. godine. Jer djeca su nada, ljubav i najveća sreća. 

U studiju su bili predstojnik Klinike prof.dr.sc. Herman Haller i voditeljica njihovog Odjela za anesteziologiju prof.dr.sc. Vlatka Sotošek. 

Pročitaj više

Rijeka zdravlja - Kako psihički “preživjeti” koronu i kako djetetu objasniti smrt člana obitelji?

Zbog bolesti, straha, neizvjesnosti, nemogućnosti planiranja, nedostatka socijalnih kontakata, onemogućenog rada i kontakata s starijim članovima obitelji te zabrinutosti za egzistenciju- ljudi pate. Razvija se tjeskoba, anksioznost, depresija... Sve to slušaju i gledaju djeca. Kako djeci objasniti smrt voljenog člana obitelji? Voditi ih na pogreb ili na groblje? Zašto djetetu ne smijemo reći kad netko umre da je zaspao? O tome u Rijeci zdravlja kod Sandi Bujan Cvečić govorile su kliničke psihologinje prof. Ivana Rede i doc.dr.sc. Inge Vlašić Cicvarić iz KBC-a Rijeka.

Pročitaj više

Covid 1 i 2 - sušački i riječki odjeli KBC-a Rijeka

Iako se puno govori o krevetima, lijekovima i respiratorima, ključni su ljudi- zdravstveni djelatnici - oni koji liječe Covid pacijente i spašavaju ljudske živote. U ovoj Rijeci zdravlja Sandi Bujan Cvečić razgovarala je s voditeljima dva Covid odjela riječkog KBC-a: Anom Antonić, dr.med., spec. kardiologije i prof.dr.sc. Ivanom Bubićem, dr.med.,spec. interne medicine i nefrologije. 

Pročitaj više

Hepatitis C i izvanbolničko liječenje ovisnosti - Rijeka zdravlja / 02.12.2020.

Hepatitis C je virusna bolest koja napada jetru. Rizične skupine su intravenski ovisnici, ali zaraziti se možemo i kod bušenja ušiju ili tetoviranja.

Pravovremeno otkrivanje bolesti danas se jednostavno liječi tabletama, dok zakašnjelo dijagnosticiranje  dovesti do ciroze ili malignog oboljenja. 

O hepatitisu i ovisnicima, liječenju i psihijatrijskoj podršci poslušajte u Rijeci zdravlja. Kod Sandi Bujan Cvečić bili su prof.dr. sc. Davor Štimac, predstojnik Interne klinike i pročelnik Zavoda za gastroenterologiju i Karmen Jureško, dr. med., psihijatrica i voditeljica Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevenciju i izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti NZZJZ PGŽ. 

Pročitaj više

Rijeka zdravlja - digestivna kirurgija

Čak 3.200 operativnih zahvata godišnje obavi se na Zavodu za digestivnu kirurgiju KBC-a Rijeka. Nažalost, sve češći su karcinomi debelog crijeva pa je Primorsko-goranska županija po broju oboljelih neslavni rekorder.

Kako funkcionira ovaj Zavod u vrijeme korone, kako se obavljaju operacije na Covid pozitivnim pacijentima, koje su posljedice prvog lockdowna te zašto je važno apelirati na pacijente da redovito odlaze na preglede bez obzira na korona pandemiju?

U Rijeci zdravlja kod Sandi Bujan Cvečić bili su pročelnik prof.dr.sc. Marko Zelić i doc. dr.sc. Đordano Bačić.

Pročitaj više

Rijeka zdravlja - medicinske sestre i tehničari, iako često u sjeni liječnika, pravi su heroji 2020. godne

Ova teška 2020. godina proglašena je godinom medicinskih sestara i tehničara. Smjenski i noćni rad, prekovremeni sati, stres, spašavanje života i svakodnevni susreti sa smrću... A onda još i pandemija koronavirusa.

Mogli bi u nedogled nabrajati ono što čini život medicinske sestre. Bez njih, zdravstveni sustav bi stao. Cijeli život u sjeni liječnika, vrijedno rade. Jer kako kažu, ovaj posao ne možeš raditi ako ga ne radiš iz ljubavi i želje za pomaganjem drugome.

U studiju su nam gošće bile pomoćnica ravnatelja za sestrinstvo Snježana Juričić i glavna sestra Klinike za bolesti srca i krvnih žila Snježana Marinović, a posjetili smo i sestre Klinike za infektologiju KBC-a Rijeka.

Pročitaj više

Rijeka zdravlja / Moždani udar - svaka minuta je važna

U Hrvatskoj čak 5.200 osoba godišnje umre zbog moždanog udara, a daleko više njih ima trajni invaliditet. Doznajte kako prepoznati znakove moždanog udara što ranije i koje su nove metode liječenja koje daju sjajne rezultate u KBC-u Rijeka.

U Rijeci zdravlja kod Sandi Bujan Cvečić bile su doc.dr.sc. Vladimira Vuletić i dr.sc. Slavica Kovačić.

Pročitaj više

Rijeka zdravlja - UOZBILJIMO SE: Kada se popune 24 respiratora, prestaje dio operacija u KBC-u! No, puno veći problem je nedostatak medicinskih sestara za intenzivno liječenje!

-Imamo 60 respiratora, ali ne u nekom skladištu na čekanju. Kada se popune 24 respiratora Covid pacijentima staje i dio nehitnog operacijskog programa, a respiratori se prenose u Respiracijski centar. Najveći potencijalni problem je nedostatak medicinskih sestara. Ako u upotrebi bude svih 60 respiratora, liječnicima ćemo se pokriti, ali medicinskim tehničarima - teško!

Rekao je to prof.dr. Alen Protić predstojnik Klinike za anesteziologiju, intenzivnu medicinu i liječenje boli koji je s dr. Markom Miloševićem u Rijeci zdravlja kod Sandi Bujan Cvečić predstavio rad Respiracijskog Covid centra KBC-a Rijeka.

Pročitaj više

Rijeka zdravlja - Dječji kirurzi s nestrpljenjem iščekuju novu bolnicu, ali osim nove zgrade nadaju se i sveobuhvatnoj kirurgiji dječje dobi

Dječja kirurgija nema listu čekanja, boravak roditelja uz dijete moguć je i sada u vrijeme Covida, dežurstva i pripravnosti organizirana su 24 sata 365 dana u godini. Kako su to postigli? Jesu li dosad imali pacijenta zaraženog koronavirusom na operativnom zahvatu? Zanimljivo je da liječe i jednog migranta. Jesu li zadovoljni preseljenjem u novu Bolnicu za majku i dijete na Sušaku i planiranom organizacijom rada u njoj?

Otvoreno o sadašnjosti i budućnosti dječje kirurgije kod Sandi Bujan Cvečić u Rijeci zdravlja govorili su prof.dr. Harry Nikolić i prof. dr. Nado Bukvić

 

Pročitaj više