Predstavljamo Spasilačku službu na riječkim plažama

Na plažama trenutno djeluje 30-ak spasilaca. Sezona protječe mirno, nije bilo većih intervencija

Uživanje u moru i suncu lakše je i bezbrižnije kad na vas pazi spasioc. David Salamon jedan je od 30-ak spasilaca koliko ih trenutno djeluje na području županije a čije je radno mjesto plaža za osobe s invaliditetom Kostanj.U slučaju bilo kakve nezgode David je tu da pomogne i primjeni znanja koja je naučio na tečaju za osposobljavanje spasilaca prije 5 godina.

- “Spasioc sam postao zato jer sam trenirao plivanje dosta dugo i onda sam na bazenu zapravo vidio spasilačku službu. I to me privuklo i zanimalo, javio sam se koordinatoru i uostalom volim pomagat ljudima pa sam se onda tako prijavio i postao spasioc ,rekao nam je David Salamon

Spasioc ipak ne može postati svatko. Za početak potrebno je ispuniti neke osnovne uvjete a onda i završiti tečaj.

- Moraju imati završenu srednju školu, poznavanje bar engleskog jezika. Prije tečaja moraju proći jedno predtestiranje gdje moraju otplivati 400 metara unutar 8 minuta, preronit 25 metara u dužinu te pokazati osnove tehnika plivanja. Nakon što to zadovolje mogu pristupiti tečaju ,pojasnio je uvjete Ivan Uravić iz Crvenog križa u kojem se  organiziraju tečajevi i koji  izdaje uvjerenje za profesionalni rad u spasilačkoj postaji na otvorenim vodama. Ove godine interes je nešto slabiji nego ranijih godina i to zbog pandemije korona virusa.   

Situacija na plažama je, izuzev 15-ak manjih intervencija ovog ljeta, za sada mirna. No , spasioci su na plažama neophodni, a svi zainteresirani mogu se javiti Crvenom križu.Riječ o lijepom ali iznimno teškom I odgovornom poslu budući da spasilac u svakom trenutku mora bit spreman na intervenciju kako bi pomogao osobi u nevolji.

Kategorija