Održana Izborna sjednica Strukovne skupine građevinarstva

 

U četvrtak 17. lipnja 2021. godine s početkom u 14:00 sati, putem online platforme, održana je Izborna sjednica Strukovne skupine građevinarstva HGK ŽK Rijeka. Sjednicu je vodio prof. dr.sc. Heri Bezić, v.d. predsjednika HGK ŽK Rijeka.

Nazočnima se uvodno obratila potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za graditeljstvo i promet Mirjana Čagalj, u ime predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića, i u svoje osobno ime, naglasivši da je Primorsko-goranska županija po svojoj veličini sedma županija u RH a graditeljstvo se ubraja u najvažnije gospodarske djelatnosti ove Županije.

Potpredsjednica Čagalj dalje je istaknula da povoljan geostrateški položaj PGŽ uvelike utječe na razvoj gospodarskih djelatnosti. Primorsko-goranska županija se ubraja u ekonomski najrazvijenije regije u RH te po regionalnom indeksu konkurentnosti drži status jedne od najkonkurentnijih županija. Prednosti i konkurentnost PGŽ svakako su konstantna ulaganja u razvijenost gospodarske infrastrukture, kapaciteti i broj poduzetničkih zona, otvorenost gospodarske i regionalne suradnje, uređen sustav prostornog planiranja te mogućnosti razmjene i transfer znanja i novih tehnologija.

Hrvatska gospodarska komora sudjelovala je i organizirala cijeli niz sastanaka i konferencija na temu sanacije šteta nastalih u potresu namijenjenih članicama svojih udruženja a u suradnji sa Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Građevinskim fakultetom, Hrvatskom komorom inženjera građevinarstva, HUPFASOM i drugim institucijama. Cilj i svrha djelovanja HGK je povezivanje svih dionika procesa obnove, od projektanata i proizvođača, preko upravitelja i izvođača građevinskih radova, do nadležnih institucija, gradskih i državnih, te korištenje hrvatskih proizvoda pri obnovi. Ono što HGK promovira i želi osvijestiti je da svi koji sudjeluju u procesu gradnje, od projektanata do izvođača trebaju dati svoj doprinos u korištenju hrvatskih proizvoda u sanaciji. U tu svrhu izrađen je Katalog hrvatskih proizvoda kojeg možete promaći na stranicama HGK (www.katalog.hgk.hr) s ciljem upoznavanja naručitelja roba i usluga, posebno investitora i projektanata s proizvodima koji se proizvode u Hrvatskoj te olakšanja njihovog rada (pripreme natječajne dokumentacije) tako da na jednom mjestu mogu naći korisne informacije o domaćoj ponudi.

Jedna o trenutnih zadaća kojom se HGK bavi je problem građevinskih tvrtki, poglavito u primorju, koje zbog odluka lokalne vlasti ne smiju izvoditi radove u ljetnim mjesecima (zbog turizma). Tražimo modalitete za izmjenu Zakona o gradnji, koji i omogućava lokalnoj samoupravi da donese ovakve odredbe. Poduzete aktivnosti imaju za cilj unaprjeđenje stanja u građevinskoj djelatnosti kao i gospodarstva u cjelini te se nadam da će i Strukovna skupina ŽK Rijeka vašim aktivnim sudjelovanjem tome pridonijeti, zaključila je potpredsjednica Čagalj.

Za predsjednicu Strukovne skupine jednoglasno je izabrana Lucija Babić, direktorica Sektora i ugovaranja tvrtke G.P.P. Mikić d.o.o. Omišalj, dok su za zamjenike predsjednika izabrani: Milan Bartolin direktor tvrtke Opatija – gradnja d.o.o. Matulji i Samir Mujagić, direktor tvrtke S. E. L. V. d.o.o. Cres. Za članove Vijeća Strukovne skupine građevinarstva također su izabrani:

- CESTE - RIJEKA d. o. o. Kukuljanovo - Danijel Šostarec

- TIHA d. o. o. Šilo - Anton Spicijarić

- HG GRADNJA d. o. o. Rijeka - Hadži Gashi

- SERVIS G. P. K. d. o. o. Rijeka - Goran Zebić

- ANTIŠA d. o. o. Rijeka - Anto Batković

- MAGUS HOME d.o.o. Rijeka - Boris Petrović

- STAR RIG LUX d.o.o. Rijeka - Želidar Starčević

 

Na sjednici je usvojen novi Poslovnik o radu Strukovne skupine graditeljstva HGK ŽK Rijeka.

Kategorija