Oprez: Lažnom humanitarnom akcijom oštećena za nekoliko tisuća eura

Prijevarom oštećena za nekoliko tisuća eura

 

Čabarska policija provodi kriminalističko istraživanje zbog počinjenja kaznenog djela prijevare na štetu 53-godišnje hrvatske državljanke.

Prema dosad utvrđenom, oštećena je u travnju putem jedne od društvenih mreža dobila poruku s ponudom sudjelovanja u humanitarnoj akciji za pomoć siromašnoj djeci u kojoj će, ukoliko izvrši uplate, dobiti određeni postotak zarade.

 

Budući da prethodno nije provjeravala istinitost poruka, oštećena je nepoznatoj osobi na žiro račun u par mjeseci višekratno uplatila iznos od oko 3.750 eura. Kada na njezin bankovni račun nisu uplaćene obećane dobiti od tzv. humanitarne akcije, 53-godišnjakinja je shvatila da je prevarena te je podnijela prijavu policiji.

 

Kako ne bi postali žrtvom ovakvog i sličnog kaznenog djela, još jednom građanima savjetujemo da prije odluke o uplatama nepoznatim pravnim ili fizičkim osobama ili kupnji putem interneta, svakako provjere adrese pošiljatelja elektroničke pošte, zatim postoji li ta pravna ili fizička osoba i kakva je njihova poslovna vjerodostojnost. Posebno neka na zahtjeve ne šalju svoje osobne podatke ili podatke bankovnih kartica.

 

Uz najčešće investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu, postoji više vrsta internetskih prijevara o kojima se može saznati na poveznici https://policija.gov.hr/prevencija/racunalna-sigurnost/internet-prijevare/456.

 

Kategorija