Raste broj novozaraženih u PGŽ, danas 179 novih covid pozitivnih slučajeva

 

„U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 179  novozaraženih osoba, od ukupno 878 testiranih što govori da se za 20% broj novih covid slučajeva i to je zabrinjavajuće“ , rekao je danas na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite PGŽ glavni epidemiolog Dobrica Rončević. Ono što je za sada dobro to je da se u strukturi novooboljelih ne povećava broj djece i starijih osoba, a dominira radno aktivna populacija i studenti. Rončević je dodao kako je sada najvažnije osigurati učinkovito liječenje oboljelih te odgovorna primjena općih preventivnih mjera svakog pojedinca. „Nošenje maski, izbjegavanje nepotrebnih okupljanja, držanje distance i pojačana higijena  najvažnije su mjere kojima možemo usporiti rast novozaraženih“, istaknuo je Rončević.

 Prema riječima načelnika Stožera civilne zaštite PGŽ Mladena Šćulca jučer i danas održani su sastanci sa zdravstvenim sektorom oko čim bolje koordinacije praćenja i liječenja oboljelih  - od prvih kontakata s liječnicima u sustavu obiteljske i specijalističke medicine do  KBC-a Rijeka gdje se hospitaliziraju srednje teški i teški pacijenti. Kako je istaknuo ravnatelj KBC Alen Ružić, oni trenutno imaju na  liječenju 21 COVID 19 pozitivni pacijent, tri osobe su novoprimljene, a pet pacijenata je otpušteno na kućnu njegu. „Na Klinici za infektivne bolesti sa srednje teškom kliničkom slikom liječi se 16 pacijenata, u respiracijskom centru su 4 pacijenta od kojih je jedna osoba na respiratoru, dok je zbog neophodnog kirurškog zahvata 1 pacijent u izolaciji na odjelu traumatologije“, rekao je Ružić te dodao da su postojeći bolnički kapaciteti za sada dovoljni za zbrinjavanje svih covid oboljelih, no oprezan je u daljnjim prognozama jer kako kaže ovoliki porast novozaraženih kroz narednih nekoliko dana može dovesti i do povećanja pacijenata s  težim simptomima.

Ravnatelj Doma zdravlja PGŽ Vladimir Mozetić rekao je kako su u tijeku sastanci na kojima se zbog aktualne epidemiološke situacije razrađuje kako poboljšati protokole postupanja s covid pozitivnim osobama kao i osobama u samoizolaciji.

 

 

Kategorija