Still Tattoo projekt konačno u Palachu

 

 

U Palachu će se 19.6.održat događanje Still Tattoo projekta koji se sastoji od dva djela – umjetničkog/izložbenog jednodnevnog čina i tribine.

 

Rijeka Tattoo Expo o slavi svoj deseti rođendan i tim povodom planira realizirati nekoliko događanja. Iako je epidemiološka situacija poremetila tijek za čitavih godinu dana, ipak je prvi u nizu slavljeničkih događanja dočekao svoje svjetlo dana.

 

Still Tattoo autorski je projekt Mie Mohorić i Nataše Radović, koje su se upoznale radeći skupa u produkcijskom timu Rijeke 2020 za Europsku prijestolnicu kulture.

 

Ideja izlaganja živih tetoviranih osoba potekla je od Mie, koja je ujedno i producentica i glavna koordinatorica Rijeka Tattoo Expo proteklih 6 godina. Nataša je dotjerala i usavršila postojeću ideju te joj dodala umjetničku notu. Sam čin izvedbe izgledat će kao "živa slika" odnosno izvorno tableau vivant. Radi se o statičnoj sceni sa sudionicima koji će nepokretni i šutljivi biti pažljivo postavljeni na pozornicu i u prostor Palacha, sa što izloženijim tetovažama.

Tableau vivant (francuski: [tablo vivɑ̃]; često skraćen na tableau), odnosno "živa slika", statična je scena koja sadrži jednog ili više glumaca ili modela. Stacionarni su i šutljivi, obično u kostimima, pažljivo postavljeni, s rekvizitima i / ili scenografijom, a mogu biti i kazališno osvijetljeni. Time se kombiniraju aspekti kazališta i vizualne umjetnosti.

 

Still life (eng.) znači mrtva priroda – likovni izraz za umjetničko djelo koje prikazuje uglavnom nežive predmete, uglavnom uobičajene predmete koji su ili iz prirode (hrana, cvijeće, mrtve životinje, biljke, kamenje, školjke itd.) ili umjetni (piće, naočale, knjige, vaze, nakit, kovanice, lule itd.). Igrajući se jezikom - doslovan prijevod s engleskog mogao bi biti i ukočen, nepomičan (still) život (life). U ovom kontekstu Still je prilog, jer tada Still life znači – Još (uvijek) život.

 

Tribina o riječkoj tattoo sceni

 

Osim umjetničkog djela programa koji se u ovoj formi po prvi put javlja u Rijeci, ali prema našim saznanjima i ostatku Hrvatske, 19.6. bit će održana i tribina o riječkoj tattoo sceni koju će voditi Mia Mohorić. O sceni će pričati riječki tattoo artisti – Anja Ferenčić i Vedran Vičević Vic, uz pokoje iznenađenje pa svakako vrijedi posjetit ovo zanimljivo događanje.

 

Cilj tribine, ali i ostatka programa je progovoriti o tetoviranju kao vrsti umjetnosti koja se i dalje vrlo često marginalizira. Tetovirati je teško, zahtjevno i svaki put platno je drugačije jer svačija koža zahtjevna je na specifična način, a uz to prostora za greške i popravke nema. No umjetnička djela koja na koži nastaju, uz svu svoju raskoš i posebnost pričaju i osobne priče onih što ih nose cijeli život.

 

Still Tattoo u subotu 19.lipnja u Palachu počinje u 16 sati, a tribina je predviđena za 20 sati u Kružnoj ulici ispred Palacha ako to vremenski uvjeti dozvole (u slučaju kiše tribina seli također u Palach). Ulaz je slobodan na oba programa.

 

Kategorija