Vino i vruja

Po šesti put u Iki, održana tradicionalna manifestacija Vino i Vruja. Iz ikarske vruje izvađeno je 3 tisuće butelja vina koje su u moru sazrijevale godinu dana.

U Iki je održana tradicionalna manifestacija Vino i Vruja, ali zbog epidemije koronavirusa, izostao je zabavni dio programa. Ipak, glavni dio se održao, pa je iz ikarske vruje izvađeno 3 tisuće butelja vina koje su u moru sazrijevale godinu dana.

Tri tisuće butelja vina potopljeno je prošlo ljeto u posebnim kavezima na dubinu od 20 metara u kraški podmorski izvor. Sve su to vina poznatih vinara diljem Hrvatske koji su odlučili sudjelovati u ovoj jedinstvenoj manifestaciji.

- Mi napravimo gajbe otprilike jedan kubni metar. U jedan kubni metar stane do 500 boca – rekao je organizator i predsjednik Udruge Ikarski barkajoli Vjekoslav Zahej.

Vinari potvrđuju kako vino koje sazrijeva u moru pokazuje bolje karakteristike u odnosu na iste sorte čuvane na tradicionalan način.

- Uvjeti čuvanja u moru su ipak posebni, od temperature do svjetla, svega, do vlažnosti čepa koja je idelana u moru, doma ne možete postići istu vlažnost čepa – objasnio je vinar Lučano Vorić.

Upravo zato, interes vinara za sudjelovanje u ovoj manifestaciji raste iz godine u godinu. Kako bi se tradicija nastavila, u more su spušteni novi kavezi s vinima.

 

Kategorija