Zvona su spona

15 zvončarskih grupa i nesvakidašnja izložba obilježili svečano otvorenje Festivala susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture

Uz zvonjavu zvončarskih grupa, zanimljivu izložbu te prisustvo svih dosadašnjih kraljica i pratilja Riječkog karnevala iz ovoga kraja, svečano je otvoren Festival susjedstva Matulji Europske prijestolnice kulture, Zvona su spona.

Svečanost otvorenja upriličena je ispred vijećnice Matulji u okruženju zanimljivih pokretnih lutki koje su plijenile pažnju posjetitelja. Riječ je o lutkama koje su krasile alegorijska kola kroz sve godine postojanja Udruge Vavek parićani, a u koje je uloženo puno truda.

Festival susjedstva općine Matulji prati još jedna zanimljivost. Neobične linije na podu ispred zelene površine u centru općine predstavljaju QR kod pomoću kojeg se kreće u avanturu otkrivanja ophoda svake pojedine zvončarske grupe općine Matulji.

A kroz Matulje je prodefilirala danas i šarena i bučna povorka zvončara. Svu raskoš zvončarske tradicije svojim je nastupima prikazalo čak 15 skupina od kojih je više od polovice bilo s područja općine Matulji, kraja gdje su zvončari oduvijek sastavni dio karnevalskog rituala.

Zvončarska smotra koja zorno prikazuje svu ljepotu ove tradicije, u Matuljima se održava još od 1995. Zvončari tjeraju zle duhove i zovu proljeće, a obilježavaju sam početak karnevala. Prva zvončarska zvona na ovom se području oglase u Žejanama i Munama i to na Sveta tri kralja dok se na Antonju oglase i u ostalim dijelovima općine.